(Erhållna stipendier hösten 2004)


Stipendier hösten 2004


Bröderna Olof och Nils Hedberg tilldelades Upplands Skidförbunds stipendium i samband med årsmötet den 6 oktober. Strömsbergs IF uppmärksammades också med ett stipendium för en välskött förening med god organisation.

Olof Hedberg erhöll stipendium för sina skidframgångar under den gångna säsongen. En bidragande orsak till säsongens skidframgångar är, att Olof efter sin Ekonomiexamen har kunnat satsa på skidåkningen på ett helt annat sätt än under tidigare säsonger. Han har sedan hösten 2003 läst vid Skidakademin i Sollefteå och där kunnat kombinera universitetsstudier vid Umeå universitet och skidåkning. Olof tog guld vid DM-tävlingarna i Sprint, 15 km Klassisk stil och 30 km i Fri stil. Övriga uppländska framgångar är segrar i Kanonloppet - Hedesunda, Rexa-Racet - Vendel, Vegavallsloppet - Tierp, Knutbyloppet och Byggconstruct Cup - Storvreta. Främsta framgången nationellt var avslutningstävlingen i Sverigecupen i Sprint (Folksam Sprint Cup) i Östersund med hela Sverigeeliten på plats. I prologen var Olof 7:a före bl.a Tobias Fredriksson och den slutgiltiga placeringen blev 10. Sammanlagda resultatet av säsongens nationella sprinttävlingarna och rankingplacering blev en 11 plats. Olofs resultat i de nationella tävlingarna; SM och Sprint-cupen har placerat Uppland, som 10:a i distriktsrankingen i seniorklassen och Strömsbergs IF som 15:e klubb i klubbrankingen i Sverige.

Olof studerar nu i USA för att avlägga en internationell MBA-examen (Master of Business Administration). Han har erhållit ett stipendium vid University of New Mexico med anledning av sina framgångsrika studieresultat i kombination med prestationerna i skidåkning under den gångna säsongen. Detta stipendium har möjliggjort för Olof att han kan fortsätta sin skidsatsning i kombination med internationella studier.

Nils Hedberg tilldelades stipendium för sina goda ledaregenskaper och sina tränarinsatser. Som tränare har Nils sedan 3 år tillbaka varit förbundstränare för Stockholms Kalle- och Folksams ungdomar. Han har även assisterat Mikael Mattsson vid flertal tillfällen i träningen med Upplands skidungdomar och även samordnat läger med de båda distriktsförbundens ungdomar. Någonting utöver det vanliga var Nils tränaruppdrag i USA.Under vintern 2004 fick han möjlighet att åka till USA för att under säsongen arbeta som assisterande längdtränare åt Fredrik Landstedt vid University of New Mexico. Nils uppgifter var att tillsammans med huvudtränaren lägga upp och sköta träningen samt förbereda utrustning, valla och coacha laget vid tävlingarna. Skidlaget bestod av ett flertal europeiska åkare från bl.a. Norge, Finland, Tyskland och Tjeckien samt några amerikanska åkare. I laget ingick 7 kvinnliga åkare och 5 manliga i åldern 19 – 24 år och som studerar på college- eller universitetsnivå. I USA tävlar man som ett helt lag där varje åkares resultat omsätts till poäng och renderar laget en slutsumma. I varje tävling koras det både individuella segrare samt lagsegrare. Säsongen blev den mest framgångsrika någonsin i skidlagets 34-åriga historia. Fredrik som tränat laget för 7:e året kunde tillsammans med Nils bärga 3 segrar till universitetet. Tävlingarna ägde rum på olika skidorter över hela USA på platser som OS-banorna i Soldier Hollow, Utah och Truckee i Kalifornien – grannby med OS-byn Squaw Valley samt Crested Butte och Eldora Colorado, några mil från Denver. En riktigt höjdpunkt var att New Mexicos lag vann de amerikanska mästerskapen, NCAA´S – National Collegiate Athletic Association – Skiing Championships. Alla universitetsidrotter i USA har denna mästerskapsform. I dessa tävlingar deltar de allra bästa college och universiteten från hela USA och för första gången i universitetets 76-åriga historia vann ett lag från New Mexico NCAA´S inberäknat alla idrotter. Detta rönte stor uppmärksamhet både under och efter tävlingarna. Vid sista tävlingsdagen hade Nils fyra fotografer och två filmteam, som följde varje moment vid vallning och förberedelser inför tävlingen. Väl tillbaka i New Mexico väntade TV-intervjuer med ”The Swede” och storartade gratulationer. Förutom en specialdesignad klocka och ring mottog Nils personliga hedersbevis från New Mexicos stats-senat och dess guvernör. Dessutom kommer Nils namn alltid att finnas med i University of New Mexicos Hall of Honor – en utmärkelse som utdelas till särskilt framstående coacher och idrottare i universitetets historia. Under säsongen hann Nils även med att tävla själv i Colorado International Spring Series samt även New Mexico Road Series på landsvägscykel.

Nils läser just nu idrottspsykologi vid Umeå Universitet. Efter en 4:e plats i Student-SM i Vemdalen 2002 blev han antagen vid träningsgruppen på Sollefteå Skidakademi. Han har därmed haft möjlighet att kombinera universitetsstudier med skidåkning. I och med detta har han mestadels tävlat utanför distriktet i såväl längdskidor, skidskytte och rullskidor. Han har deltagit såväl i SM-sprint som Folksam Sprint Cup. De främsta resultaten har kommit framför allt på rullskidor och 2003 vann Nils Falktempot i Fri stil i hård nationell konkurrens och 2004 belade han en andra plats i Klassisk stil i Ulricehamnsrullen.


Nisses specialdesignade ring