(Från Olof Hedberg 8:e mars)


USA-rapport från Olof våren 2002


Rapport från Västerlandet.
270 miljoner, kapitalistiskt och billig bensin, det var ungefär vad jag visste om Amerika när jag landade i Boston for fem veckor sedan. På flygplatsen blev jag hämtad av University of New Hampshires skidcoach. Det var mycket som skulle ordnas i början men det otroligt välkomnande klimatet hjälpte till. UNH skidlag består av ungefär 25 pers och är rankat som ett av New Englands tre bästa. 6 killar och 6 tjejer blir uttagna att tävla och representera skolan varje veckoslut. De som inte blir uttagna får åka mindre tävlingar.
Tyvärr var jag sjuk och åt penicillin vid ankomst. Efter tillfrisknande kunde jag med endast tre dagars träning åka min första tävling. Jag kände mig tveksam på min form men coachen trodde på mig och tog ut mig i laget. Jag presterade under omständigheterna ett mycket bra resultat och var 3:e åkare från UNH och 15:e totalt. Avståndet fram till topp tre var inte avskräckande långt utan högst uppnåeligt med ett par veckors träning och avstånd till sjukdomen. I varje tävling deltar 12 lag med 6 åkare i varje lag så sammanlagt deltar 72 killar och 72 tjejer.
Dagen efter racet hade vi träning på utforsåkning. I en 180 graders kurva träffar jag en annan åkares skidor. Vi trasslar in oss i varandra och flyger handlöst ut i skogen. Ett träd träffar mitt knä och det blir skoter därifrån. Jag var tvungen att gå på kryckor (se bild) i två veckor och sedan ha ett "brace" (syns också på bild) på knät i ytterligare två. Än så länge har min träning fått inskränka sig till dubbelstakning och gym fyra gånger i veckan. Till helgen skall jag dock få åka skidor igen och det känns riktigt inspirerande.
Allmänt om USA kan man säga att studierna är lättare än svenska universitetsstudier. Jag räknar med att få A (högsta betyg) i alla ämnen.
Samtliga idrottare är väldigt duktiga löpare. I skidlaget har vi fem stycken som springer milen under 33 min och tre som springer 3000 under 9 min. Jag räknar därför med en hård vårträning och definitivt en hård sommarträning när jag kommer tillbaka till Sverige.

Lycka till på de sista tävlingarna / Olof


Invalido