(Från IK Rex multisportdag, 10/7 2005)


IK Rex multisportdag 2005


Söndagen den 10/7 år 2005 så arrangerade IK Rex sin årliga multisportdag. Som brukligt är i den välarrangerade tävlingen så hade Ohlström lyckats få ihop en varierad och rolig bana. I årets upplaga så skulle 36 kontroller passeras där vi även skulle verifiera vårt kontrollbesök med en stämpel i startkortet. Förutom de ordinarie 36 kontrollerna så fanns också en specialsträcka på Vendelåsen där vi på en ordinär orienteringskarta skulle besöka ytterligare 10 kontroller. I den starka värmen så blev dagen en rejäl prövning.

Vår klubb hade 3 deltagare på startlinjen i år. Tony och Olof var med i ett 2/3-dels Strömsbergslag. Micke Mattsson från Vassunda kompletterade. Jag och Anders hade även tänkt att bilda ett 2/3-dels Strömsbergs-veteranlag tillsammans med Pelle Bergman, Tierp. Nu tvingades emellertid Anders att lämna återbud i ett sent skede, så vi fick ta in en junis i form av Daniel Kastemyr som ersättare. Så det blev ett Strömsberg/Tierp/Månkarbo-lag. Här kommer en summering av mina upplevelser från loppet:

Delsträcka 1 för oss blir 2 handikappvarv på Rex elljusspår vid Ottarsborg (som fungerar som start- och målplats). Pelle och jag tar första varvet varefter vi växlar över till Daniel som skubbar runt det andra varvet. Av de 9 startande lagen så är det 3 lag som har fått i uppgift att springa rundor på elljusspåret. Det är vi som har fått 2 varv tilldelade, Tonys lag som får springa 4 varv samt ett juniorlag som fått 3 varv tilldelade till sitt lag. Övriga lag sticker direkt ut på delsträcka 2. Förutom ett damlag från IK Rex som drar iväg 10 minuter före ordinarie starttid som var kl. 9:00.
Delsträcka 2 är en mycket kort löpning där en kontroll uppe på Ottarshögen passeras. Därefter vidtar delsträcka 3 där rullskidor nyttjas. Målet för rullskidssträckan är beläget öster om Vendelsjön. Man börjar redan bli ganska svettig och vätskebältet fylls på.
Delsträcka 4 är en mycket lång cykling där kontrollerna 4 till 9 skall avverkas. Vi dricker i samband med att vi stannar och stämplar vid kontrollerna för att kontinuerligt få i oss vätska. Mellan kontrollerna 6 och 7 finns ingen väg, så vi måste orientera oss igenom skogen. Visar sig inte vara helt lätt på den karta i skala 1:70000 som vi har på den här cyklingen. Tappar för ett ögonblick bort oss i skogen och får leda cyklarna över ett hygge, men har tur och kommer snabbt tillrätta via en halvdålig stig som leder ut till en skogsväg. I övrigt flyter cyklingen på bra via småvägar ned till kontroll 9 vid Björklingebadet.
Delsträcka 5 är en paddelsträcka med kanadensare på Långsjön. Detta visar sig bli vår sämsta disciplin. Vi inleder med att till åskådarnas stora nöje, välta med kanadensaren innan vi riktigt kommit igång. Därefter har vi problem med att hitta kontrollskärmarna som sitter inne i de täta vassruggarna. Vi har även litet trassel med att hitta den kontroll där man måste springa en bit upp på land för att stämpla. På den här sträckan kommer Tonys lag ikapp oss, och drar även ifrån oss rejält. Efter den mindre lyckade paddlingen så vidtager 10 minuters obligatorisk vila då vi dricker och äter en del.
Delsträcka 6 går i nordvästlig riktning per cykel. Avslutas med kontroll 20 på vägen mellan Björklinge och Nolmyra. Flyter på bra utan missöden.
Delsträcka 7 som är en lång löpsträcka, blir den jobbigaste delsträckan. Först skall vi till kontroll 21 nere vid sjön Velångens sydvästra del. Har otur med ett vägval och fastnar ett tag i ett slyområde. När vi kommer ut på mossarna ned mot sjön så börjar flugorna och bromsarna bli irriterande efterhängsna. Sedan går det bra runt sjön och upp till kontroll 24 där luftgevärsskytte väntar. Tyvärr drar vi på oss 2 straffrundor på de 5 skotten och dessa straffrundor gick inte i världens snällaste terräng. Sedan fortsätter löpningen via Bråboda mosse, över E4:an, upp på Vendelåsen och ned till kontroll 32 vid Bladängen. I slutet av den här löpsträckan så går det mycket segt och benen känns stela och tunga. Tror att vi är ganska slitna alla tre vid det här laget.
Delsträcka 8 som till skillnad mot de övriga delsträckorna går på en riktig orienteringskarta, är en cykelorientering där de 10 kontrollerna sitter tätt. Cyklingen gör att kroppen börjar piggna till igen, och inga missar noteras.
Delsträcka 9 som är avslutningssträckan utgörs av cykling från Bladängen till Ottarsborg via några kontroller. Den sträckan går också bra och det är skönt att nå målet efter 7 timmar och 50 minuter.

Tonys lag lyckades till slut vinna, även om de började hotas av det starka tjejlaget efter den långa löpsträckan och cykelorienteringen. Troligen var det Sofie Johanssons orienteringsfärdigheter som gjorde att de närmade sig på dessa delsträckor. Tjejlaget var det lag som imponerade mest under tävlingen. Sofie från OK Linné, men med Tierps SOK som moderklubb och med meriter fån junior-VM i orientering, kompletterades av skidåkerskorna Mikaela Sundbaum, Tierps IF och Emma Hansson, Årsunda IF. Vi i vårt lag får också vara nöjda med vår insats.


Resultat:

1. Tony Axelsson/Mikael Mattsson/Olof Hedberg 7 timmar, 24 minuter
2. Mikaela Sundbaum/Sofie Johansson/Emma Hansson 7 timmar, 32 minuter
3. Pär Bergman/Daniel Kastemyr/Christer Eriksson 7 timmar, 50 minuter
4. Elin Sjölander + 2 st lagkamrater 7 timmar, 59 minuter
5. Erik Ohlström/David Frisk/Christoffer Stork 8 timmar, 12 minuter
6. Peter Hägglund/Torbjörn Jansson/Johnny Larsson 8 timmar 14 minuter

Fullföljde inte hela banan:
7. Robert Ohlström/Magnus Björk/Marcus Jansson 8 timmar 16 minuter
8. Ulrika Eriksson/Sofie Andersson/Johanna Larsson 8 timmar 34 minuter
9. Peter Eklund/Jan Wallin/namn okänt 8 timmar 48 minuter


//Christer