(Från Olof Hedberg 29:e januari)


USA-rapport 2 från Olof januari 2006


Tyvärr kunde Olof inte ställa upp under DM-tävlingarna men visade istället fin form under Durango Langlauf i Colorado, USA, som avgjordes under förra helgen. Durango Langlauf är 30 km masstart i fri stil med start och mål pa 2800 meters höjd. Tävlingen avgjordes under 4 varv på en 7,5 km bana.

Olof beskriver tävlingen med egna ord:
" - Jag visste att jag kunde åka snabbt efter tävlingarna på US nationals och att jag nu har fått mer tävlingsvana efter hösten gör det inte sämre. Jag gick ifrån huvudklungan efter 5 km och körde resten av tävlingen solo. Det var en lång backe på drygt 1,5 km som kom efter 2 km och sedan lättåkt i ca 2 km så efter denna gjorde jag ett ryck närmare toppen och kom loss. Jag ville inte ha någon med mig eftersom jag kände mig stark och det var inte något brett upplopp, så det var säkrast att komma in ensam hade jag tänkt. Sluttiden blev 1h 20 min på de 30 kilometrarna.
Hur jag hade planerat loppet var det dock helt annorlunda. Egentligen hade jag tänkt mig att bara ligga med de första 15 km och sedan se vad som hände för att kunna köra på de sista 10. I och med att varken Fredrik eller Dirk kunde åka så visste jag att jag hade stora möjligheter till vinst och när jag såg en chans tog jag den. Det var dessutom bra att komma ifrån de övriga åkarna från Colorado som annars kunde hjälpa varandra vilket bara skulle ställa till besvär för mig.
Att tävla 30 km på nästan 3000 meters höjd kräver en helt annan taktik och upplägg än vad som är brukligt på havsnivå. Ni som har åkt skidor på Ramsaus glaciär vet vad jag pratar om och den är ändå endast 2600 meter. Tänk er nu att köra i tävlingsfart i 30 km på denna höjd. I princip så skriker lungorna efter mer luft redan efter 200 meter. Pulsen ligger konstant otroligt högt. Det viktigaste att tänka på är dock att INTE dra på sig för mycket mjölksyra. Får du stumma ben så blir du helt enkelt inte av med dem. Pulsen går nämligen knappt ned under "vilan" och återhämtningen är nästan obefintlig. Du får helt enkelt räkna med att ha närmare maxpuls kontinuerligt under hela tävlingen. Detta gör dock att tempot inte riktigt blir detsamma och man kör sig inte stum förrän på de sista kilometrarna p.g.a att lungorna begränsar en så mycket. Det kändes fantastiskt fint att komma in som vinnare och just nu är formen mycket god. Vi får se hur den utvecklas de kommande veckorna med mycket internationell finans och skolböcker, men i helgen bär det av till Steamboat och några dagars fin skidåkning."

Skidhälsningar från ett snöigt USA
Olof