(från snölägret i Bruksvallarna dec. 2006)


Rapport från klubblägret i Bruksvallarna 2006


Bruksvallarna som numera är platsen för Strömsbergs årliga snöläger välkomnade oss med snö i år också, något som få ställen söder om Härjedalen kunde erbjuda. Ett stort manfall befarades av olika orsaker men tillslut anlände följande deltagare till Bruksvallarna: Tony, Erik, Stefan E, Stefan Ö, Jan-Olov, Ingemar, Elis, Staffan och Bernt. En ansenlig stor trupp med andra ord. Ryktena från barmarksträningen pekade på att många hade en bra grund inför skidsäsongen vilket bekräftades under lägret. Flera åkare hade också samlat på sig en stor mängd timmar på snö efter snöfallen i början av november.

Skidträningen började strax efter ankomsten på söndags eftermiddagen för oss fyra som anlände med bussen (Stefan E, Ingemar, Elis och Jan-Olov). Staffan och Bernt hade redan avverkat sitt första snöpass och resterande åkare inväntades under kommande dagar. Spåren bjöd de första dagarna på delvis blött, delvis isigt före även om det uppe på fjället var torrare och bitvis kallföre. Träningspassen avverkades i rask takt och det blev inte mycket tid över för nöjen. Kläppenvägen nyttjades flitigt för hådkörning och undertecknad lyckades planera och genomföra ett intervallpass i skate just den dagen som blöt nysnö låg i spåret.

Efter några dagar så började man få koll på vad strömsbergarna hade för sig i skidspåren. Bernt och Ingemar hade helt klart tagit ett steg framåt sedan förra skidsäsongen. Jan-Olov genomförde tester med extra långa stavar (specialbygge) och vilken inverkan det hade på stakåkningen och vilka möjligheter som fanns att använda dem på platta banor. J-O och Ingemar låg för övrig och pressade på Kläppenvägen mest varje dag. Tony visade en mycket noggrann specifik planering av sin träning och genomförde den till punkt och pricka, en följd av studierna i Mora kanske?

På fredagen var det sedan dags för en träningstävling i klassisk teknik där de tävlande var Erik, Stefan E samt Tony. Ca 13 kilometer skulle avverkas på fjället i ett väder som bestod av snöfall och enormt mycket snöfall. Tony och undertecknad hade stora problem med underfrysning men det tar ingen ära från Erik som var drygt 2 minuter före oss. För egen del blev det ännu ett hårt stakpass och det är ju aldrig fel med ett sådant.

Till slut hade vi även en frågesports kväll som Tony arrangerade med hjälp av någon www sida. Stefan och Stefan stod till slut som segrare efter en hård kamp med Erik och Ingemar. Kunskaperna visade sig vara goda på många områden och förhoppningen är att det blir en fortsatt tradition på våra läger.

Efter att strömsbergsåkarna nu visat sig starkare under en vecka i Bruksvallarna återstår väl bara att längta efter snön som när detta skrivs är en bristvara mest överallt. En hälsning riktas också till alla som av olika anledningar inte kunde vara på plats i Bruksvallarna. Vi syns snart i skidspåren.


//Stefan