(från Ekmans utflykt till Torsby/Grönklitt november 2008)


Dagbok från novemberläger 2008


Måndag 3/11

Påbörjade i 9 tiden dom 27 milen mot Torsby och styrde mot den södra spetsen på Dalarna. Redan efter Fagersta undrade jag om jag kanske skulle ha satsat på skidåkning utomhus, i Ludvika låg det en dryg decimeter snö som snabbt smälte. Snön försvann dock när jag närmade mig Värmland och efter en snabb falafel i Ekshärad så var jag framme i Torsby. Lämnade in ett lass skidor på Allsport för slipning och gav mig sedan ut på ett löppass med stavar i den ganska kuperade terrängen. Som vanligt så var det några gymnasieelever som tränade skidgång i slalombacken bredvid skidstadion. Inspirerad av dessa och motiverad av att slippa ett till varv på milspåret bestämde jag att använda andra halvan av träningspasset till att väcka kroppen efter 2 vilodagar. Backen forcerade i den kalla luften första gången på knappa 3 minuter för att sedan ta allt längre tid. Gick ut lite hårt men det blev ett riktigt bra pass med hög puls och en pigg kropp. Instalerade mig under kvällen på ett vandrarhem söder om byn. Bra så långt!

Tisdag 4/11

Första dagen av 3 i skidtunneln och 2.30h A1 skate stod på planen, hälften benskate. Riktigt trött i benen, dödade jag benen på skidgången? Trött i överkroppen också? Förstår ingenting? Bara att bita ihop och jag byter eftermiddagens klassiska A2 pass mot A2/A3, fortfarande 1 timme. Orsaken till att jag blandar A2/A3 är att backarna är så korta i tunneln så jag vill hålla uppe A3-intensiteten lite längre, bra att jobba hårt både före och efter motluten. Det blir ganska långloppslikt också. Hårdkörningen gick okej men helt slut i stakningen, skrämmande! Träffade Johan Holm som var där med Vasaloppet och skidbutiker, han hävdade som vanligt att han inte tränat mycket. Såg också alla skidförsäljades idol Tony Pölder, vågade dock inte inleda något samtal med honom då jag inte riktigt förstår hans språk. Dagen avslutades med en grekisk sallad (rikligt med rödlök och fetaost) samt Slavoj Zizek.

Onsdag 5/11

Distansträning. 3 timmar A1 klassiskt. Death Magnetic snurrade ikapp med varven i tunneln. Träningsverk i ljumskarna, ovan diagonalåkning på snöskidorna. Pratade lite med Sandra Hansson, vi fastslog att långlopp är roligare. 2 timmar skate distans på eftermiddagen, trötta lår. Full hand! Dagen avslutades åter med en grekisk sallad (rikligt med rödlök och fetaost) samt Slavoj Zizek.

Torsdag 6/11

Så var det dags för skateintervaller, verkade dumt att inte köra sådana när man var på snö, dessutom tycker jag att det är roligast med skate i tunneln. Totalt 25 minuter A3 som var väldigt segt. Så är det ibland. Fortfarande dåligt tryck i överkroppen, varför? Under middagsvilan hittade jag lite böcker som såldes på biblioteket i Torsby. Länge sedan jag köpte så många böcker. I dag blev temat ekonomi. 2 timmar klassikt distans på eftermiddagen med impulser. Jag jagar faktiskt inte så många timmar längre! Bara 4 i dag! Dagen avslutades som vanligt med en grekisk sallad (rikligt med rödlök och fetaost) samt Slavoj Zizek.

Fredag 7/11

Dagen före tävlingen i Grönklitt nu, dags att vila upp sig. Efter frukost far jag mot Mora genom enorma områden produktionsskog, inte ett träd äldre än 100 år, lite sorgligt, knappt något hus. Ja visst ja , Malung. Förhoppningsvis en och annan varg, ingen jag ser dock. Man undrar om det ska komma en Sara Lidman ut oss 70-talister, och hur nån ska beskriva den rikedom som ännu är en stor bas för vår ekonomi och hur det påverkar människorna som bor där. Parkerar downtown Mora och hör genast ett välbekant ljud, någon står på en balkong och sicklar skidor, Mora som sagt. Väl framme i Grönklitt får jag se ett fint spår av lagrad konstsnö, sol och minusgrader i luften. Instalerar mig på ett nytt vandrarhem och får besök av några stockholmare till lunchen. Åker ett lungt 2.30 timmars pass med Niclas (tävlande för Sundbyberg) och njuter av att vara ute ut tunneln. Efter årets första vallakväll hör man hur det i 10 tiden på kvällen börjar tokregna.

Lördag 8/11

Upp och testa skidorna i dimman på morgonen. Konstaterar snabbt att jag behöver grövre struktur. Gör ett till par som toppas med en lite hemlig Toko kloss. Beslutar mig för att åka med klister då armarna varit så trötta senaste tiden, klisterblandningen blir av Rex Silver och Skigo Orange. Åker några varv på banan i halvhårt tempo för att värma upp och kroppen känns om inte pigg så i alla fall inte trött. Bra det. Planen är att gå ut lungt för att hänga senare startande, exempelvis den 30 sekunder senare startande Olle Sjöström. Mycket riktigt, Olle är ifatt efter ett varv (väl slö öppning av mig där) och jag hänger i ett och ett halvt varv. Tyvärr tar mitt klister i snön på de lättare partierna. När stakningen, trots befarade trötta armar, går bra var det ju lite synd att det där klistert ligger under skidorna. De sista varven får jag draghjälp av IFK Moras Oscar Bergström och jag orkar till och med öka lite på sista varvet. En ganska okej tävling, bra stakträning och middag från Orsa SK gör det hela till en trevlig upplevelse. Och när man ändå lägger ut snö så borde man ju ordna en tävling, något för dom i Högbo att tänka på! Edvin (Sundbyberg) är glad också efter sin seniordebut och skryter om sina 15 timmar i veckan. Det är bra.
Efter middagen går jag upp till skidstadion och analyserar resultatlistan och pratar en stund med några Rexare som är där på läger, dom passar på att åka till Grönklitt varje år när snön läggs ut. Borde vara flera som tänker så, ungdomarna måste ju få stå på snö. Åker lite lätt skate med Niclas, som haft en tung dag efter en förkyld höst. Ganska trött i mage/rygg, bra. Höjdpunkten på kvällen är, för utom att jag fortsätter läsa Zizek, skorpor med hjortronsylt.

Söndag 9/11

Dags för full hand igen, det må vara så att dom hårda passen är viktigast men snön måste ju utnyttjas. Ganska mycket folk igen och Niclas ger mig lite draghjälp på mina 3 timmar klassiska åkning, piggare än jag var i tunneln. Eftermiddagen ägnas åt 2 timmar A1 skate, hälften benskate, det blir inte mera spännande än så.

Måndag 10/11

Nu börjar träningslägret gå mot sitt slut men jag bestämmer mig för att stanna en dag till i Grönklitt trots dimman, regnet och den allt smutsigare snön. Vill inte bara köra seg distans på skateskidorna så det får bli ett A2 försök på en timme. Sega ben och regnskurar men inga större problem. Det börjar dock bli lite tråkigt. Efersom jag inte har några klassiska skräpskidor med mig få det andra passet bli stakning på skateskidorna med skatestavarna, att jag åker med långa stavar beror mest på att jag vill ha lite olika belastning. Ganska pigg i kroppen ändå, till och med okej i armarna .

Tisdag 11/11

Tänker att ett avslutande hårt pass måste vara bättre än ännu ett distans skatepass. Eftersom spåret är lite svåråkt och benen är trötta så kan jag äntligen staka mig uppför vägen till Grönklitt. Jag har haft den tanken länge men inte kunnat passa in det när jag varit i Mora trakten. Hur som helst, jag rullar ned, vilket tar ganska lång tid, till korsningen där man svänger av mot Fryksås/Grönklitt. Lätt regn i luften och 3:orna går trögt, bra. Intensiteten är bestämd till låg A3 som ska öka lite mot slutet. Känner mig seg den första lätta biten och det är nästan skönt när motluten blir brantare då man inte behöver vara så på tårna för att få upp intensiteten. Hittar ett ganska behagligt tempo och armarna orkar den sista branta delen innan jag viker av på dom sista kilometerna till Grönklitt. Efter knappa 50 minuter tar asfalten slut och efter ytterligare 10 även mitt träningsläger. Hemåt åker jag med en inte allt för nedtränad kropp och 33 timmar mera i träningsdagboken.